Perla AluCast BV
Perla AluCast BV
Leeghwaterstraat 23a
3364 AE Sliedrecht
015 203 3100 - expert@perla‑alucast.com

Aluminium gietproces

In het gehele gietproces denken wij mee

Door onze ervaring begrijpen wij bij Perla AluCast wat u nodig heeft tijdens het ontwikkelen en het laten produceren van aluminium gietstukken. Wij bieden u ondersteuning vanaf de eerste tot de laatste stap in het aluminium gietproces. Dit doen we aan de hand van een vast stappenplan. Dit bestaat uit tien stappen, waarin we verder gaan dan u gewend bent van aluminium gieterijen.

Neem contact op
Ons gietproces - In het gehele gietproces denken wij mee

1. Vaststellen van de eisen van het eindproduct

Wanneer u bij ons een aanvraag hebt gedaan, starten we met het vaststellen van de producteisen. Hierbij speelt de eindfunctie van uw aluminium gietstuk een grote rol. Zo is het belangrijk om de mate van waterdichtheid, ook wel de IP-klasse genoemd, vast te stellen. Ook de corrosiebestendigheid en de bestendigheid tegen andere invloeden van buitenaf moeten worden vastgesteld. Door in het eerste stadium al te beslissen over de producteisen, zal u dit aan het eind van het gietproces aanzienlijk kosten besparen. Wanneer alle producteisen naar wens zijn, gaan we over naar stap twee.

2. Optimaliseren van het ontwerp voor productie

Bezit u al over een schets van het product dat u wilt laten gieten in aluminium? Geen probleem, wij denken met u mee over hoe het ontwerp van het gietstuk kan worden geoptimaliseerd voor productie. Zo weten we zeker dat het product ook daadwerkelijk kan worden geproduceerd en welke gietmethode het meest geschikt is voor uw aluminium gietstuk. Door hierover mee te denken, minimaliseren we de risico's tijdens de productie en krijgt u een beter product.

3. 3D-modellen opstellen van het aluminium gietstuk

Wanneer het ontwerp in orde is, worden de 3D-modellen van het aluminium gietstuk opgesteld. Deze modellen worden in hun geheel afgestemd op het gekozen gietproces. Hierbij wordt gebruikgemaakt van het CAD-systeem, een hulpmiddel voor het maken van het ontwerp. Tevens worden er testen uitgevoerd, zoals een sterkte-analyse middels FEM-analyse. Wanneer de 3D-modellen gereed zijn, kan er een prototype van het gietstuk worden gemaakt om onzekerheden uit te sluiten. Tevens worden er 2D-tekeningen gemaakt en worden de gewenste toleranties vastgelegd.

4. Vaststellen en bevriezen van het ontwerp

In deze vierde stap van het aluminium gietproces wordt het ontwerp van uw gietstuk vastgelegd en, zoals wij dat noemen, bevroren. Dit wordt gedaan wanneer het ontwerptraject van het aluminium gietstuk is afgerond en zowel u als wij geheel tevreden zijn over het ontwerp. Wanneer het ontwerp wordt vastgelegd en bevroren, sluiten we het ontwerpproces officieel af. Er wordt vervolgens een product-file en een planning opgesteld. Met deze planning gaan we over op het productieproces van uw aluminium gietstuk en heeft u inzicht in de tijdlijn van de productie.

Ons gietproces - Stap 3 & 4

5. Het ontwerpen van de matrijs

Op basis van het design van uw gietstuk, starten we het productieproces door de matrijs te ontwerpen. Door de jarenlange ervaring van onze experts op dit gebied, weten wij exact waar de pijnpunten kunnen liggen bij de productie en het gebruik van de matrijs. Door hier in deze fase extra aandacht aan te besteden, worden voor het verdere traject alle onzekerheden weggenomen. Met speciale software testen we de matrijs in deze stap al op functionaliteit.

6. De productie van de matrijs

Wanneer het ontwerp van de matrijs gereed is, gaan we starten met de productie hiervan. Dit wordt gedaan in onze eigen aluminium gieterij. De normale doorlooptijd van de productie is 6 tot 8 weken, afhankelijk van de grootte en complexiteit van uw product. Doordat wij zelf de matrijs produceren, weet u zeker dat uw matrijs binnen de afgesproken periode zal worden geproduceerd. Belangrijk bij deze stap is dat de matrijs volledig dient te voldoen aan de gestelde eisen.

7. Proefgieting met de matrijs

Wanneer de matrijs is geproduceerd, kan het officiële productieproces van uw aluminium gietstuk beginnen. Als eerste verzorgen we een proefgieting van de matrijs. Hierbij wordt de vloeiing binnen de matrijs gecontroleerd. Hierdoor is de ontluchting van de matrijs vooraf te controleren en kunnen luchtinsluitingen worden opgespoord. Ook kan de positie van de ontluchting heel precies worden bepaald. Indien nodig wordt het matrijsontwerp hierop aangepast. De proefstukken versturen wij naar u ter goedkeuring, inclusief meetrapport en indien gewenst een materiaalcertificaat.

8. 0-serie van uw gietstuk (optioneel)

Wanneer de proefstukken door u zijn goedgekeurd, wordt de matrijs definitief uitgehard. Na het uitharden kunnen we, wanneer u het wenst, een 0-serie produceren van uw aluminium gietstuk. Hiermee kunt u fysieke testen uitvoeren en uw verdere (assemblage) processen inrichten. Met de producten uit de 0-serie optimaliseren wij onder andere onze nabewerkingsmallen en paskalibers.

9. De eerst volledige serieproductie

Wanneer we samen met u de eerste levering overeen zijn gekomen, wordt de planning voor het productieproces opgesteld en gecommuniceerd met u. Aan de hand van de planning gaan wij in onze aluminium gieterij aan de slag met de eerste volledige serieproductie. Wanneer de eerste productie gereed is, wordt er een eindcontrole gedaan aan de hand van de product-file. Door de goede samenwerking in de voorgaande stappen en tussentijdse controles, leveren wij deze eerste serie in vrijwel alle gevallen al zonder defecten en volledig probleemloos.

10. Het verschepen naar Nederland

Wanneer de eindcontrole in orde is, komt de verscheping aan bod. Wij verzorgen voor u het transport vanuit onze aluminium gieterij naar onze locatie in Sliedrecht. Wilt u het ergens anders hebben geleverd, in speciale eenheden of wekelijks op dezelfde dag? Dan is dit ook mogelijk. Ook kunnen we voorraad voor u aanhouden bij ons in Sliedrecht. Zo weet u zeker dat uw product altijd op tijd geleverd wordt.

Benieuwd wat ons aluminium gietproces voor u kan betekenen?

Bent u benieuwd naar wat ons aluminium gietproces voor u kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Bel naar +31(0)15 203 3100, stuur een e-mail naar expert@perla-alucast.com of vul ons contactformulier in. Wij helpen u graag verder!

Neem contact op