Perla AluCast BV
Perla AluCast BV
Leeghwaterstraat 23a
3364 AE Sliedrecht
015 203 3100 - expert@perla‑alucast.com

Kenmerken van aluminium

De kenmerken van aluminium op een rijtje

Aluminium heeft veel kenmerken:

  • Licht: Het materiaal heeft een dichtheid van 2,7 g/cm3. Dit is ongeveer een derde van de dichtheid van staal.
  • Sterk: Aluminium is een sterk materiaal. De precieze sterkte is afhankelijk van het soort legering. 
  • Corrosiebestendig: Afhankelijk van de gekozen legering is aluminium goed corrosiebestendig. In reactie met zuurstof vormt zich een dunne oxidelaag op het materiaal. Deze laag beschermt het aluminium gietstuk tegen corrosie. Bij blootstelling aan zuurstof ontstaat er een nieuwe oxidelaag.
  • Duurzaam: Aluminium gaat tientallen jaren mee. Naast de lange levensduur is dit materiaal ook zeer goed te recyclen met behoud van kwaliteit. Het omsmelten kost slechts 5% van de energie die oorspronkelijk nodig is om primair aluminium te maken. In Nederland wordt circa 72% van het gebruikte aluminium gerecycled. In de bouw- en transportsector is dat zelfs 94%. Giet aluminium is per definitie gerecycled materiaal.
  • Goede bewerkbaarheid: Het materiaal is zeer goed te verspanen. Afhankelijk van de legering en giettechniek is aluminium ook goed te lassen. Verspanende bewerkingsprocessen hebben 70% minder bewerkingstijd nodig in vergelijking met staal. 
  • Goede geleiding: Aluminium heeft een zeer hoge warmte- en elektrische geleidbaarheid. In vergelijking met koper is de verhouding van geleidbaarheid en gewicht twee keer zo gunstig. Hierdoor wordt het materiaal veel gebruikt voor koelingssystemen en verwarmingssystemen.
  • Grote vormvrijheid: Door de lage smelttemperatuur is aluminium gemakkelijk te vormen en daardoor uitermate geschikt voor gieten.
  • Gemakkelijk te verfraaien: Afhankelijk van de gekozen legering kan het aluminium oppervlak worden verfraaid door te anodiseren, polijsten, verchromen of lakken. Dit zorgt ook voor een verdere bescherming van het materiaal.
  • Dampdicht en niet giftig: Het materiaal geeft geen giftige stoffen af en is volledig dampdicht. Het wordt daarom veel gebruikt voor verpakkingen van consumptieartikelen en geneesmiddelen.
  • In overvloed aanwezig: De aardkorst bestaat voor 8% uit aluminium. Na zuurstof en silicium is dit het meest voorkomende element op aarde.

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Bent u benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Bel naar +31(0)15 203 3100, stuur een e-mail naar expert@perla-alucast.com of vul ons contactformulier in. Wij helpen u graag verder!

Neem contact op