Perla AluCast BV
Perla AluCast BV
Leeghwaterstraat 23a
3364 AE Sliedrecht
015 203 3100 - expert@perla‑alucast.com

Nabewerken van aluminium gietstukken

Nabewerken om tot een eindproduct te komen

Wanneer een gietstuk gestold is en uit de matrijs wordt gehaald, wil dat niet zeggen dat het product ook direct klaar is. In principe dient elk gietstuk ontbraamd te worden en moeten aangietingen en ontluchtingen worden verwijderd. Om tot een daadwerkelijk eindproduct te komen kunnen er een aantal nabewerkingen en/of oppervlaktebewerkingen te worden verricht.

CNC nabewerken biedt verschillende voordelen

In onze aluminium gieterijen beschikken wij over een in-house CNC machinepark. CNC nabewerken heeft grote voordelen ten opzichte van het conventionele nabewerken. De belangrijkste voordelen zijn de nauwkeurigheid en de repeteerbaarheid die CNC met zich meebrengt, waardoor er nauwelijks afkeur is en de kwaliteit gegarandeerd wordt. 

Neem contact op

Drie soorten oppervlaktebehandelingen

Aluminium gietstukken kunnen worden voorzien van een oppervlaktebehandeling. Deze behandeling bestaat uit een coating of een proces waarbij een deklaag op of in het gietstuk wordt aangebracht. Wij bij Perla AluCast kunnen de drie meest gangbare oppervlaktebehandelingen uitvoeren: technisch anodiseren, natlakken en poedercoaten.

Technisch anodiseren

Bij anodiseren wordt door middel van een elektrolytische behandeling een beschermende oxidelaag gevormd op het aluminium gietstuk. Hierbij wordt geen extra laag aangebracht op het gietstuk. Het proces zorgt namelijk voor een beschermende laag, die wordt opgebouwd vanuit het aluminium zelf. Dankzij een sterke moleculaire verbinding is de oxidelaag volledig geïntegreerd. Het anodiseren beschermt het gietstuk. Tijdens deze oppervlaktebehandeling wordt corrosiebestendigheid verhoogd.

Poedercoaten

Poedercoaten is een elektrostatisch proces. Negatief geladen poeder wordt aangebracht op de aluminium gietstukken, welke positief geladen zijn. Het poeder blijft door het elektrostatische effect tijdelijk plakken. Vervolgens worden de gietstukken verhit in een oven. Hierdoor smelt de coating en hardt zichzelf vervolgens uit. Wanneer afgerond, is er een stevige verbinding tussen het gietstuk en de coating. Omdat bij poedercoaten geen oplosmiddel wordt gebruikt, is het milieuvriendelijker dan natlakken.  Daarentegen is het eindresultaat bij poedercoaten wat grover. Dit, omdat de textuur van de gebruikte korrels nog zichtbaar blijven.

Natlakken

Met natlakken behaal je ten opzichte van poedercoaten een veel gladder eindresultaat. Deze oppervlaktebehandeling wordt dan ook vaak toegepast wanneer het aanzicht van het aluminium gietstuk een belangrijke rol speelt. Bij deze nabehandeling worden één of meerdere laklagen aangebracht op het gietstuk. Deze laklagen bevatten een oplosmiddel. Na het lakken lost dit middel zichzelf op en zullen de laklagen uitharden. Naast het gladde en egale eindresultaat heeft de laklaag ook een beschermende functie voor de gietstukken. 

Wij verzorgen de sub-assemblage van uw gietstuk

Wanneer het aluminium gietstuk is gegoten en eventueel is voorzien van een nabewerking, moet er vaak nog een sub-assemblage worden uitgevoerd. Hierbij worden andere gietstukken ingebouwd of worden gietvreemde onderdelen, zoals kunststof en staal, gemonteerd op het aluminium gietstuk. Dit kunnen wij voor u verzorgen. Ook kunnen wij voor u het inpassen van bevestigingsmaterialen uitvoeren. Optioneel maken wij voor de assemblage in-house montagegereedschappen. Zo zorgen wij dat het inbouwen snel en repeteerbaar kan plaatsvinden.

Nabewerken - Wij verzorgen de sub-assemblage van uw gietstuk

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Bent u benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Bel naar +31(0)15 203 3100, stuur een e-mail naar expert@perla-alucast.com of vul ons contactformulier in. Wij helpen u graag verder!

Neem contact op