Perla AluCast BV
Perla AluCast BV
Leeghwaterstraat 23a
3364 AE Sliedrecht
015 203 3100 - expert@perla‑alucast.com

Aluminium gieten

Met dertig jaar aan expertise in het vakgebied, staat Perla AluCast bekend als dé autoriteit als het gaat om aluminium gieten. Dit proces, waarbij gesmolten aluminium in een metalen matrijs of speciale zandvorm wordt gegoten, vereist een nauwkeurige combinatie van technieken en aluminiumlegeringen. Terwijl de matrijs de fysieke vorm van het gietstuk definieert, is het de ongeëvenaarde expertise van ons team dat tijdens het gietproces garandeert dat elk gietstuk voldoet aan de hoogste kwaliteitsstandaarden.

De verschillende methoden voor aluminium gieten

Perla Alcucast produceert met vier verschillende gietmethoden:

 
2621-aluminium-spuitgieten-icoon.png

Hoge druk spuitgieten

Productie van grote series met een hoge kwaliteit en repeteerbaarheid.

 
2623-coquille-gieten-icoon.png

Coquille gieten

Productie van kleine tot middelgrote series drukdichte gietstukken.

 
2624-t61817-zandgiet-ca-liggend.png

Zandgieten

Productie van kleine series grotere gietstukken.

 
2625-lage-druk-gieten-icoon.png

Lage druk gieten

Productie van kleine tot middelgrote series grotere gietstukken.

Wij houden rekening met de belangrijkste gieteigenschappen

We beschikken over verschillende productielocaties in het binnen- en buitenland. Bij de beoordeling van uw productontwerp of gietmatrijs houden onze specialisten rekening met de belangrijke gieteigenschappen die een rol kunnen spelen bij het gietproces. Zo weet u zeker dat uw product op de juiste manier en met de juiste gietmethode wordt geproduceerd. Dit dankzij dé expertise in het gieten van aluminium.

Aluminium gieten in verschillende legeringen om de juiste te kiezen

Perla AluCast giet met verschillende aluminium legeringen. Vanwege de specifieke eigenschappen van elke gietlegering is het belangrijk om voor uw specifieke gietproduct de juiste legering te kiezen. Wat zijn uw wensen betreft de sterkte, hardheid, lasbaarheid of corrosiebestendigheid van uw gietproduct? De juiste legering kiezen kan voor uw eindproduct kostbare nabewerkingen schelen. Alle standaard legeringen hebben wij voor u in huis. Op aanvraag kunnen wij ook gieten met de andere legeringen die in de overzichtstabel voor u zijn opgenomen.

Aluminium gieten - Aluminium gieten - productlocaties en legeringen
Aluminium gieten - Aluminium gieten - gietmatrijs en ontwikkeling in house

In de matrijs wordt het aluminium gegoten en tot stollen gebracht

De gietmatrijs is een holle vorm van speciaal staal, bij zandgieten is de holle vorm van speciaal zand. Hierin wordt het vloeibare aluminium gegoten en tot stollen gebracht. De matrijs bestaat meestal uit twee helften die samen het negatief vormen van uw product. De helften worden tegen elkaar aan geperst en het vloeibare aluminium wordt in de matrijsopening gegoten of onder hoge of lage druk naar binnen gespoten door onze experts.

De ontwikkeling en productie van de matrijs gebeurt in-house

Wij produceren de matrijs in onze eigen gereedschapsmakerij. Omdat we uw matrijs in onze gereedschapsmakerijen in India en China produceren, scheelt u dit extra kosten en onzekerheid. De doorlooptijd van de matrijsproductie is normaal gesproken zo’n zes tot acht weken, maar is afhankelijk van de complexiteit en grootte van het gietproduct.

Nauwkeurigheid van de nabewerking is gegarandeerd

Wanneer een gietstuk uit de matrijs komt, wil dat niet zeggen dat het product dan ook direct klaar is. Het product dient te worden ontdaan van aangietingen en overlopen. Tevens wordt het product keurig ontbraamd. Om tot een perfect eindproduct te komen dienen er vaak nabewerkingen en/of oppervlaktebewerkingen te worden uitgevoerd. Omdat het bij Perla AluCast vrijwel altijd draait om grotere series, beschikken wij over een uitgebreide range aan CNC machines. Dit heeft als voordeel dat nauwkeurigheid en repeteerbaarheid van de nabewerkingen gegarandeerd wordt.

Oppervlaktebehandelingen zoals coaten en vernikkelen

Behalve het gieten van aluminium tegen lage kosten voeren wij ook oppervlaktebehandelingen zoals coaten, natlakken, technisch anodiseren, vernikkelen en andere behandelingen uit. Deze besteden we uit aan gespecialiseerde partners binnen ons netwerk. De uitbesteding wordt lokaal of ergens in Nederland gedaan, al naar gelang de complexiteit van de oppervlaktebehandelingen. Dit gebeurt direct na de productie van uw gietproduct. Perla AluCast heeft een groot en betrouwbaar netwerk om samen met u de juiste keuzes te maken. Heeft u hulp nodig bij het maken van uw keuze? Neem dan gerust contact met ons op.

Waarom aluminium gieten de beste keuze is

In vergelijking met andere materialen biedt aluminium gieten een aantal voordelen:

  • Kracht & Lichtgewicht: Aluminium is in veel gevallen even sterk als staal, maar lichter en heeft een natuurlijke weerstand tegen corrosie.
  • Energiezuinig: Aluminium heeft lagere smelttemperaturen dan gietijzer, waardoor het productieproces efficiënter en duurzamer is.
  • Duurzamer: In vergelijking met kunststoffen biedt aluminium superieure mechanische sterkte en thermische geleidbaarheid.

Maatwerk is mogelijk bij aluminium gieten

Eén van de meest opvallende voordelen van aluminium gieten is de mogelijkheid tot maatwerk. Of u nu werkt aan een project dat massaproductie vereist of meer gespecialiseerde projecten, aluminium gieten kan in beide scenario's efficiënt worden toegepast. Dankzij de vormbaarheid van aluminium kunnen zeer complexe en gedetailleerde vormen worden gemaakt, wat extra mogelijkheden biedt voor innovatie en ontwerp. Aluminium gieten is een uiterst veelzijdige keuze die kan worden aangepast aan de specifieke behoeften en uitdagingen van elk project.

Van ontwerp tot productie

Door de combinatie van sterkte, het lichte gewicht, corrosiebestendigheid, en de mogelijkheid voor maatwerk, staat aluminium gieten vaak bovenaan de lijst als het gaat om het kiezen van een materiaal voor industrieel gieten. Neem nu contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

Neem contact op